Septembarska Visa kampanja je završena. Detaljnije ovdje

Korpa

Vaša korpa je prazna.

Pogledajte našu široku ponudu proizvoda i pronađite nešto što vam se sviđa!

OREA trailblazer: Nejla Komar

05.11.2021.

Online kupovina, iako već veliki trend u svijetu, još uvijek u BIH tek treba da zaživi. Pandemija nas je sve silom natjerala da zamjenimo šetnje radnjama svedemo na kupovinu od par klikova. Nekima nedostaje taj momenat razgledanja izloga dok drugi sada kad su uvidjeli ljepotu kupovine online ne bi se nikada vratili “starim” običajima. OREA kao online platforma upravo puni tri godine rada te pored online prodaje i promocije, također radi na edukaciji i uklanjanju stigme sa online kupovine. Uvijek nam bude drago kada od jednog kupca na OREI dobijemo vjernog i dobrog prijatelja kao što je Nejla Komar. U ovom blogu želimo da vam približimo djeličak našeg poslovnog prijateljstva u nadi da ćete pronaći sebe i vi se, također, prikljućiti sve većoj grupi vjernih OREA kupaca. Za nas vi zaista niste samo kupci nego trailblazer-i koji mijenjaju naše društvo ka boljem jer podržavate domaću ekonomiju. Hvala vam na tome.

Opišite Vaše prvo iskustvo sa OREOM? Kako ste saznali za nas i zašto ste se odlučili da nešto kupite?  
Za OREU sam saznala krajem prošle godine, preko reklame na instagramu, a pažnju mi je privuklo to što je stranica domaća. Kada me prebacilo na web stranicu, dizajn stranice mi je ulio povjerenje - važan prvi utisak, koji me zaintrigirao da saznam nešto više o ovoj platformi – zaista je prva ovog tipa za koju sam čula. Pomislila sam kako je to odlična ideja, i odlučila pročitati više o tome, prije nego se odlučim na kupovinu. Na samoj naslovnoj stranici, kupcima je pružena prilika da saznaju šta je OREA i kako radi.
 
Kakvo je do sada Vaše iskustvo kupovine na OREI?
Budući da sam više puta kupovala preko OREE, bilo je raznih iskustava. Zaista sam u 99% slučajeva bila zadovoljna (od procesa narudžbe, pa do produkta koji stigne), ali bilo je i onih drugih. Što nikako ne znači nešto negativno, dapače, tek tada smatram da mogu formirati relevantno mišljenje, jer je upravo to među prvim pitanjima koja naumpadaju nekome ko će se tek odlučiti za online kupovinu - šta ako ne budem zadovoljan/na, šta ako želim nešto zamijeniti, ako je došlo drugačije od prikazanog na slici itd.
Zajedničko svim tim iskustvima je bilo to da niti jedna situacija nije bila nerješiva. Prodavači su uvijek bili dostupni, kao i fenomenalni tim OREA-e, sa kojim je komunikacija još i dodatno olakšana putem opcije live chata na stranici. Većina prodavača su mladi ljudi koji su tek na počecima i svakako da treba imati osjećaja i razumijevanja, međutim svi oni su do sada bili spremni saslušati mene kao kupca, i prihvatiti moj feedback kao nešto što će im pomoći na tom putu da svoj biznis razvijaju u što boljem smjeru. Velike pohvale za to!
 
Da li kupujute samo od brendova koji su Vam do sada poznati ili ste našli i kupili od nekih novih brendova za koje niste prije znali?
Prva kupovina je bila od meni ranije poznatog brenda, Glorie, a s obzirom da je Visa u to vrijeme pomagala kreativcima nudeći kupcima kupone koje mogu iskoristiti pri kupovini, odmah iza toga sam odlučila kupiti i nešto novo, od brenda za kojeg nisam prije čula. To je bio BulBul.Design, i bila sam prijatno iznenađena kvalitetom izrade kao i fleksibilnošću tima koji stoji iza ovog brenda. Nakon toga sam pronašla još mnoštvo brendova koje sam htjela “isprobati” ali iz nekog razloga do tada nisam, ili potpuno novih brendova za mene.
 
Vi ste jedna od najčešćih kupaca na OREI? Da li ste zbog pandemije počeli više kupovati online ili ste to i prije praktikovali?
Pandemija je glavni razlog. Volim live kontakt i shopping, ali je to svakako u jednom momentu postalo previše rizično. Prije toga, jedina online kupovina za mene je bila ona koja nije mogla biti drugačije obavljena, npr. ukoliko nešto kupujem iz inostranstva. Sada već, veliko je olakšanje i ušteda vremena kada znate da sa povjerenjem nešto možete naručiti na vašu adresu. Kupovina na OREI nudi transparentnost, za razliku od kupovine na većini online trgovina što ulijeva povjerenje od prve narudžbe.
 
Da li inače volite kupovati od bh. kreativaca? Zašto?
Uvijek mi je bilo draže kupiti nešto domaće nego strano, ali primijetila sam tendenciju našeg društva da misli da je nešto bolje, samo zato što nije “naše”. Više puta sam se uvjerila da to nije istina, i da postoji toliko mnogo potencijala a kojem mi, kupci, možda ne dajemo priliku da se ostvari. Mislim da OREA tu igra veliku ulogu, i da mijenja tok takvih predrasuda.
 
Da li ima nešto što biste preporučili bh. kreativcima kao kupac koji želi da podrži domaće?  
Tražite feedback od svojih kupaca. I ne bježite od slušanja i onih drugih, nekada ne u potpunosti pozitivnih komentara, za koje želite da se o vama pišu, ukoliko su to naravno  konstruktivne kritike. Također, objavljivanje samo i isključivo pozitivnih recenzija (ne samo na OREI, nego i na vašim web/FB/Instagram stranicama) neće kupcu uliti povjerenje u vaš rad; kao što sam navela na početku, važno je da čuju i drugu stranu priče, ukoliko dođe do nekih nesporazuma ili nezadovoljstva. Dijelite na vašim stranicama informaciju da se nalazite i na OREI, jer na taj način podržavate i promovišete ne samo sebe, već i vaše kolege.
 
Da li kupujete više za sebe ili poklone dragim osobama?
Rekla bih podjednako. Osim toga, često obavljam kupovinu i za ostale članove svoje porodice, pa čak i prijatelja, ukoliko ih mogu “nagovoriti” da isprobaju nešto novo. Mogu reći da sam tako mnogo njih uvela u taj svijet, gdje su se i sami sada pronašli.
 
Trend kupovine u radnjama se takodjer značajno mijenja i u BIH u posljednih par godina, a posebno sada zbog pandemije. Mnogo je sigurnije a i kupci uviđaju da je mnogo jednostavnije naručiti od kuće. Da li mislite da će ovaj trend da nastavi?
Vjerujem da će se trend nastaviti, jer smo se kroz ovaj period više upoznali sa mogućnostima i beneficijama koje nudi ovaj vid kupovine.
 
Šta biste rekli kupcu koji je skeptičan da kupuje online?
Kao i za sve drugo, ne možete znati dok i sami ne oprobate. Što se tiče online plaćanja, danas je to sasvim normalna stvar, i svakako da na provjerenim stranicama kao što je OREA imate riječ globalnih platnih sistema koji omogućavaju sigurnu, jednostavnu i brzu obradu finansijskih transakcija. Takve stvari uvijek možete provjeriti direktno na stranici, ili sa bankom. Budite otvoreni i pružite priliku novim brendovima da vam predstave svoj rad, pa i ako ne budete zadovoljni, ponudite objasniti razloge, jer će njima to pomoći.
 
Nešto za kraj.........
Sretna sam da je pokrenuta platforma ovog tipa u našoj državi, koja je definitivno na svjetskom nivou. Nadam se da će u budućnosti biti sve više izbora brendova i opcija za kupce. Sve pohvale za OREA tim!